Nytt år og nye planer

Vi vil ønske våre medlemmer og andre CSN sympatisører et riktig godt nytt år! 

Vi, WWF og mange fler jublet for stans av første konsesjonsrunde for gruvedrift på havbunnen. Dette var vår felles fanesak rett før jul. Det er (dessverre) ikke hver gang vi opplever at kunnskapen vinner frem og påvirker politiske besluninger, men dette er heldigvis reslutatet per nå.    

På grunn av dette viktige gjennombruddet måtte vi imidlertid justere våre planer. Vår planlagte årskonferanse og forskerseminar sammen med WWF, måtte vi dessverre sette på pause. Dette gir oss imildertid muligheten til å satse enda sterkere på nye arrangementer og initiativer i 2025. Dette gleder vi oss til! 

Nytt år og nye planer Read More »

Alliansen for dyphavet

Dyphavsgruvedrift er en kontroversiell aktivitet, da den potensielt kan ha alvorlige konsekvenser for marint liv, inkludert ødeleggelse av ukjente økosystemer og arter som ennå ikke er dokumentert. Det er forståelig at det stilles krav om en forsvarlig kunnskapsbasert tilnærming før slike store inngrep i naturen tillates.

Alliansen for Dyphavet samler organisasjoner som jobber for å beskytte dyphavet mot mulige uheldige effekter av menneskelige aktiviteter som dyphavsgruvedrift. 

Den norske regjeringen har vedtatt å åpne sårbare havområder for dyphavsgruvedrift, noe som gjør Norge til et av de første landene i verden som tar dette steget. At regjeringen vurderer å åpne opp disse områdene uten tilstrekkelig miljøkunnskap, skaper naturlig nok bekymring. Beslutningen er tatt til tross for at det fortsatt er mangel på tilstrekkelig kunnskap om hvordan slik aktivitet kan påvirke livet i havet.

Derfor støtter vi Alliansen for Dyphavet, en bred koalisjon av organisasjoner som har et felles krav: Regjeringen må utsette den første konsesjonsrunden for gruvedrift på havbunnen inntil det finnes tilstrekkelig miljøfaglig kunnskap som viser at dette kan gjøres på en forsvarlig måte!

Bli med du også! 

 

Alliansen for dyphavet Read More »

Lederord om høsten 2024

På høstens første styremøte tok vi noen viktige beslutninger og vi kan dermed se frem til noen viktige arrangementer fremover! 

WWF (Verdens naturfond) har spurt oss om å være medarrangør for et forskerseminar om gruvedrift på havbunnen 7. november. 

- Andreas Ytterstad, leder i CSN

De spurte oss også om å være med i en bred allianse for dyphavet som lanseres 8. oktober på Salt, I Oslo. Vi har besluttet å være med i begge deler!

I år ønsker vi videre å dedikere mye av vårt arbeid til havet – inkludert vår årlige konferanse, som vi tenker å holde den 22. november. Den vil vi kalle Ut mot havet, som det heter i sangen.

Mer informasjon vil vi komme med, men under kan du allerede nå lese mer om både alliansen, forskerseminaret og vår egen årskonferanse Ut mot havet.

Mer om alliansen:

I koalisjonen av miljøorganisasjoner som jobber mot gruvedrift på havbunnen har vi blitt
enige om at vi ønsker å stifte en allianse, for å legge press på SV i forbindelse med
behandling av statsbudsjettet i november, og sette saken på dagsorden. Dette skal ikke være
en egen organisasjon, mer et slags opprop der vi bygger videre på samarbeidene fra både
Folkeaksjonen og Broen til Fremtiden. Vi tenker å lage en nettside som lister opp alle som er med. Vi vil samle fagbevegelse, fiskeriorganisasjoner, miljøbevegelsen og andre organisasjoner bak et felles mål, og å bli med i alliansen vil ikke forplikte på å legge ned mer arbeid i saken. Under er teksten vi håper folk kan samles rundt:

«Dyphavene våre er sårbare, verdifulle og uutforskede. Havet er under sterkt press, og det
er avgjørende at vi forvalter marine ressurser og naturmangfold med varsomhet. 

Den norske åpningsprosessen for gruvedrift på havbunnen har vært preget av hastverk.
Miljøfaglige råd, fiskeriorganisasjonenes bekymringer og forskernes advarsler er tilsidesatt.  

Vi mener regjeringen må lytte til Miljødirektoratet når de uttaler at denne prosessen mangler
faglig og rettslig grunnlag, er i strid med føre-var-prinsippet, og at regjeringen har startet i feil
ende.  

Vi ber regjeringen stanse første konsesjonsrunde frem til miljøfaglig kunnskap tilsier at det er
forsvarlig.»

Kort om forskerseminaret:

Sammen med WWF ønsker vi på seminaret 7. november å sette fokus på de enorme kunnskapshullene om dyphavet, sommerens banebrytende oppdagelse om «dark oxygen», og et forskningsblikk på regjeringens åpningsprosess for gruvedrift på havbunnen. Vi åpner også for innspill fra våre medlemmer inn i den pågående planleggingen. 

Litt om vår årskonferanse – Ut mot havet:

Vi ønsker som nevnt i år å knytte vår årlige konferanse til vårt samarbeid med WWF og andre i koalisjonen. Vi tenker imidlertid å gå bredere ut enn bare gruvedrift på havbunnen. For fra oppdrettsnæringen (som vi har hatt konferanse på en gang før) til oljefelt som er i rettsprosesser til havvind er det ganske klart: både mulighetene og farene i vårt lands grønne skifte samler seg nå ut mot havet

Vi ønsker å mobilisere bred, tverrfaglig kunnskap som er relevant i forhold til alt som nå skal skje i havet, ofte langt mot nord der det ikke bor så mange folk. 

På programmet planlegger vi blant annet å ta med oss læring og kunnskap alliansen for dyphavet og forskerseminaret den 7. november. Fra våre medlemmer vil vi hente både innspill/refleksjoner og faginnlegg. 

Lederord om høsten 2024 Read More »

To stipendiater inn i styret!

Vi har fått to nye stipendiater med i styret og vi synes naturligvis det er veldig fint at stipendiater som er bekymret for bærekraftig utvikling kan finne en rolle i CSN.

Vår første stipendiat er Barbro Renland Haugjord. Barbro tar en doktorgrad ved institutt for informatikk ved UiO med fokus på hvordan digitalisering kan bidra til mer bærekraftige løsninger. Hun har bred erfaring med bærekraftsrelaterte temaer innenfor fornybar energi, strømnett, ressursforvaltning av
biomasse, energieffektivisering, elbiler og ulike former for nudging.

Vår andre stipendiat er Sverre Christopher Guldberg. Sverre er utdannet arkeolog, men har mye tilleggsutdanning, for eksempel innen flere typer tradisjonshåndverk. I dag jobber han i et murfirma spesialisert i restaurering av middelalderbygg, mens han jobber på en doktorgrad i arkeometri og
konserveringsvitenskap ved UiS. Sverre er opptatt av sammenhengene mellom bygningsteknologi, materialforståelse, naturforståelse og klima.

Sverre Christopher Guldberg
Barbro Renland Haugjord

To stipendiater inn i styret! Read More »

Broen til framtiden: Norge trenger en plan for rettferdig omstilling

Norge må gjennom en stor omstilling på veien til et lavutslippssamfunn. Spesielt på steder hvor oljenæringens leverandører og bedrifter utgjør selve hjørnesteinen i lokalsamfunnene. Derfor trenger vi en plan for å sikre at overgangen blir mest mulig rettferdig for folk og lokalsamfunn, skriver samarbeidsalliansen Broen til framtiden.

I høst kom det offentlig nedsatte Klimautvalget 2050 med et veikart for hvordan Norge skal bli et lavutslippssamfunn innen 2050, slik vi har vedtatt ved lov. Utredningen anbefaler at Norge legger en plan for sluttfasen av norsk olje- og gassutvinning fram mot 2050.

At det kommer en omstilling, er det liten tvil om. Hvor rettferdig den blir, og hvor godt den ivaretar de som jobber i og rundt olja i dag, er fortsatt ubesvarte spørsmål. Men det blir ikke enklere om vi utsetter problemet eller tenker at omstillingen vil løses «av seg selv». For at det skal bli en grønn og rettferdig omstilling, må vi ha et aktivt forhold til det allerede i dag.

Derfor har samarbeidsalliansen Broen til framtiden nylig lansert rapporten Rettferdig grønn omstilling. Rapporten er laget av Samfunnsøkonomisk analyse, FAFO og THEMA Consulting og ser nærmere på hvilke utfordringer innen sysselsetting og kompetanse som oppstår når petroleumsvirksomheten i Norge trappes ned. Rapporten ser derfor på to ulike scenarioer: Et som følger dagens vedtatte politikk og et lavkarbonscenario med letestans i 2024 og produksjonsstans i 2050. 

LES OGSÅ

Enighet i jordbruksoppgøret: Vedum kommer med utredningsløfte for 2025-budsjettet

 

 

Norge er godt rusta for en omstilling – men noen lokalsamfunn er sårbare

 

I 2020 gjennomførte Statistisk sentralbyrå en analyse som så på de overordnede effektene på norsk økonomi av politiske tiltak for å redusere oljevirksomheten i Norge. Konklusjonen var at vi er godt rusta for en omstilling. Selv med en rask utfasing vil de økonomiske konsekvensene være beskjedne.

Rapporten som nå er lansert, viser at konsekvensene med tanke på sysselsetting også vil være beskjedne, selv i et lavkarbonscenario. Samtidig kan omstillingen bli utfordrende i noen lokalsamfunn dersom det ikke settes inn tiltak. Spesielt på steder hvor oljenæringens leverandører og bedrifter i dag utgjør selve hjørnesteinen i lokalsamfunnene. Dette gjelder særlig langs kysten på Vestlandet. Rapporten viser at det er spesielt tre ting som er viktige for å sikre at omstillingen blir rettferdig også på disse stedene: timing, arbeidsvilkår og inkludering. 

I verste fall risikerer vi å miste viktige lokale kompetansemiljøer som er bygget opp over lang tid.

Broen til framtiden

 

Timing er avgjørende

For at omstillingen skal bli mest mulig rettferdig, må tempoet for opptrapping av grønne verdikjeder matche tempoet for nedgangen i oljeindustrien. Det nytter ikke om arbeidsplassene som er relevante for oljearbeiderne, kommer flere år etter dagens arbeidsplasser avvikles, eller langt borte fra der folk bor. I verste fall risikerer vi å miste viktige lokale kompetansemiljøer som er bygget opp over lang tid.

Arbeidsvilkår er viktigere enn lønn

For det andre er det viktig at de nye jobbene er trygge og meningsfulle. Rapporten viser at oljearbeidere og ansatte i leverandørindustrien i utgangspunktet ikke er redde for at de vil bli arbeidsledige fordi kompetansen deres er etterspurt i mange næringer. Heller ikke lønn viste seg å være det viktigste. Men det blir desto viktigere å sørge for at nye næringer ikke går på bekostning av arbeidsvilkår eller HMS. 

En plan for sluttfasen skaper mest mulig forutsigbarhet for alle.

Broen til framtiden

 

Inkludering og deltakelse bidrar til folkelig eierskap av klimapolitikken

Det tredje avgjørende poenget er å sikre deltakelse av de som faktisk blir berørt av omstillingen. Norge har sterke tradisjoner for et bredt partssamarbeid, men vi mangler strukturer for å se petroleum og grønn industri sammen i utarbeidingen av klimapolitikken. Arbeidstakere må også ha eierskap til utformingen av tiltak som sikrer en grønn omstilling. Derfor trenger vi samarbeidsarenaer som utnytter kompetanse mellom sektorer.

Norge trenger en plan

Regjeringen ved Jonas Gahr Støre har flere ganger tatt til orde for at vi ikke trenger en plan for sluttfasen, fordi det uansett er ventet at oljeutvinningen vil falle i årene framover. Det er ingen tvil om at Norge trolig vil håndtere omstillingen bra. Men det krever at myndighetene forholder seg aktivt til å skape attraktive jobber på riktig sted, til riktig tid.

Det er heller ikke bare industrien som står overfor omstilling, selv om dette er hovedfokuset i rapporten. Som samarbeidsallianse vil i tillegg understreke at overgangen til et klimarobust lavutslippssamfunn vil kreve mer ressurser og kompetanse også innenfor andre områder, ikke minst i offentlig sektor.

Det er heller ingen hemmelighet at Norge, med en stadig aldrende befolkning, vil ha knapphet på arbeidskraft i årene framover. Knapphet blir trolig en større utfordring enn arbeidsledighet. En rask utfasing i tråd med lavkarbonscenarioet vil derfor fordel for å sikre at unge og nyutdannede heller rekrutteres til jobbene som trengs for at Norge skal bli et lavutslippssamfunn. Derfor mener vi at en plan for sluttfasen skaper mest mulig forutsigbarhet for alle. 

Denne artikkelen ble først publisert i Klima og Energi 21. mai. 

Broen til framtiden: Norge trenger en plan for rettferdig omstilling Read More »

SMIA

Vi har opprettet et nytt fast tilbud: CSN’s digitale handlingssmie (Smia). Målet med Smia er å være noe mer enn en tankesmie – vi vil være en handlingssmie, et sted for å gi inspirasjon, kunnskap eller praktisk bidrag til konkrete handlinger som kan påskynde skiftet til det bærekraftige samfunnet vi vet vi er på vei mot. 

Hvorfor Smia?

Klima- og naturkrisen er kompleks, og flere av planetens systemer står også under press. Vi står ovenfor mange utfordringer i overgangen til et rettferdig samfunn innenfor planetens tålegrenser, men det betyr også at løsningene finnes mange steder. Som akademikere med bakgrunn fra ulike fagdisipliner har vi alle ulike ressurser vi kan bidra med for å påskynde utviklingen et lite skritt videre i riktig retning, men alene kan det være vanskelig å finne tid til å gjøre noe som vil utgjøre tilstrekkelig forskjell. Vi vil derfor med dette tilby et fellesskap!

Når er SMIA åpen og hvordan fungerer Smia?

Dette tilbudet er for oss som ønsker å bidra til å fremskynde skiftet til det rettferdige, bærekraftige samfunnet, men som ikke helt vet hvordan. 

Vi møtes digitalt på Smia, ca. hver tredje måned fra 12-13. 

Det er åpent for å spise lunsjen sin underveis!). Den første halve timen vil bli satt av til Bærekraftbuzz: Idémyldring om mulige problemer/løsninger/tiltak som (a) vil kunne påskynde overgangen til det bærekraftige samfunnet og (b) vi som er samlet har mulighet til å påvirke. Nøkkelord her er nedenfra og opp (deltakerne bestemmer) og metodepluralisme. Du kan komme med idéer, inspirasjon, eller tilby dine handlinger/ressurser. Du er velkommen uansett hva som er ditt fagfelt.

Eksempler kan være å få flere underskrifter på viktige kampanjer, å presse på for endre på reisevaner i jobbsammenheng eller å planlegge en akademisk demonstrasjon. Den andre halve timen vil bli satt av til Handlingsfokus: Vi prioriterer mellom problemene/løsningene/tiltakene, konkretiserer 1-3 utvalgte til handlinger og bryter handlingene ned i passelige store oppgaver. Etter det første møtet vil rekkefølgen reverseres: Vi begynner med handlingsfokus og avslutter med Bærekraftbuzz.

Resultatet av hvert Smia-møte vil være at alle som vil det kan få en «oppgave i hånda»: Én passelig stor handling som kan bidra til å fremskynde skiftet, realistisk å få gjort i en som kjent travel hverdag. I Smia inviteres dermed alle CSN’s medlemmer til å bidra med små handlinger som sammen blir til en større handling som kan utgjøre en forskjell.

Deltagelse og påmelding 

Tilbudet er rettet mot CSN’s medlemmer og andre vitenskapelig ansatte (PhD studenter, forskere etc). Vi har imildertid åpnet for medlemskap for personer som ønsker å støtte organisasjonens formål. Vi omtaler denne formen for medlemskap for støttemedlemskap. Hvis du ønsker å bli medlem kan du gjøre det her.

Ønsker du å bli med i SMIA? Send oss en e-post: KONTAKT@CS-N.ORG 

 

SMIA Read More »

Broen til fremtiden 2023

Klimakonferansen Broen til framtiden har tiårsjubileum og har et klart budskap til politikere og Stortinget om behovet for å satse på arbeidsplassene som kutter utslipp. Dersom politikerne ikke prioriterer hvor vi skal bruke ressurser og kompetanse kan det ramme framtidens arbeidsplasser i Norge. Det trengs minst 100.000 nye klimajobber og politisk styring og prioritering med de tross alt begrensede ressursene, arbeidskraften og kompetansen vi har, dersom vi skal holde oss innenfor 1,5 graders målet.

Konferansen er et unikt samarbeid mellom tunge forbund innen fagbevegelsen,
miljøbevegelsen, kirken, forskere og alle som vil bygge en klimaløsning nedenfra og en
rettferdig omstilling.

Torsdag 30. april samler konferansen deltakere fra alle de ulike organisasjonene på Rebel i
Oslo. På programmet står besøk fra næringsminister Jan Christian Vestre, foredrag fra forskere,
innlegg fra unge og gamle klimaaktivister, industri og stortingsrepresentanter. Temaene er
kraft og arbeidskraft, kommunevalg og omstilling.

Pågangen fra folk som ønsker å bli med på konferansen har vært stor, og påmeldingen har
måtte stenge på grunn av plassmangel.

Vår leder og aktive deltager i Broen-samarbeidet, Andreas
Ytterstad, tror klimaengasjement i befolkningen er økende.

Det må bygges en bro i samfunnet mellom det umiddelbare behovet de fleste av oss
har for gode og trygge jobber, og planetens behov for at vi kutter utslipp, forklarer
Ytterstad. Han mener mye av debatten den siste tida har handlet om hva den
radikale delen av klimabevegelsen gjør. Men hva skal den store delen gjøre? spør
Ytterstad.

Leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL) Kjersti Barsok er opptatt av det er fremgang i
klimasaken, og at vi må fokusere mer på hvordan vi håndterer omstillingen:

Det kommer til å bli tøffe prioriteringer i årene fremover, verden investerer nå mer i
fornybart enn olje og gass. Den omstillingen kommer Norge til å merke enten vi vil
eller ikke. Jeg er opptatt av at vi ivaretar alle, også de som opplever omstillingen som
en trussel for egen arbeidsplass, forklarer Barsok.

Andreas Randøy er klima og energirådgiver i Greenpeace og har bakgrunn fra Natur og
ungdom. Han mener oljeindustrien i Norge ikke har en langsiktig plan innenfor 1,5 graders
målet:

– Oljeinteressene styrer for mye av norsk politikk. Hvis de får bestemme spillereglene
som i dag, går det dårlig både med klima og med norsk industripolitikk.

Program og strømming:
Konferansen strømmes på nett: https://film.oslomet.no/broen-til-framtiden-2023
Programmet går fra kl. 14:00 til 19:30.
Arrangementet varer til 21:00.

Mediehenvendelser:
Anders Skrede
as@naturviterne.no
990 027 64
Andreas Ytterstad
andreasy@oslomet.no
906 63 316

Broen til fremtiden 2023 Read More »

Appell til Stortinget 17. februar

Les vår nestleder Marianne Therese Smogeli Holter sin appell til Stortinget 17. februar. Scientist Rebellion Norway og CSN inviterte denne dagen kollegaer og studenter til demonstrasjon på Eidsvolls plass. Siktemålet var å vise enighet i forskningsmiljøet om at umiddelbar handling vedrørende natur- og klimakrisen trengs, og be regjeringen lytte til vitenskapen.

I skogen tenker jeg
ofte på
hva det vil si
å være så fri.

Hvorfor jeg starter en tale om planetens kriser med å snakke om frihet skal jeg snart vende tilbake til.
Jeg er Marianne Therese Smogeli Holter. Jeg har en mastergrad i psykologi og doktorgrad i medisin.
For tiden forsker jeg på det å leve med brystkreft. Det jeg prøver å si er: Jeg er ingen ekspert på
klimakrisen, eller naturmangfolds-krisen, eller de andre krisene som oppsummeres i rammeverket
«planetens tålegrenser». Det er, som vi forskere sier, ikke mitt felt.
Men jeg står allikevel foran dere her i dag fordi som forsker er kunnskap mitt felt. Jeg vet hvordan
kunnskap produseres og at det krever mye innsats og lang tid før vi kan si at vi vet noe. Vi som står
her i dag er for anledningen kunnskapens representanter. Dere, kjære politikere, er handlingens
representanter. Og vi sier i dag at vi vet at planetens kriser er alvorlige. Vi ber dere om å gjøre mer.

Vi ber dere: Lytt til vitenskapen. Men jeg vil legge til, at jeg i dag også snakker til dere som er velgere. For vi velger våre politikere. Det er vi som bestemmer handlingsrommet deres. Det er våre meninger og valg som danner grunnlaget for hva de tror er mulig. Derfor ber jeg også deg som er velger: Lytt til vitenskapen.
Jeg startet nemlig å snakke om frihet fordi planetens krise er en underliggende krise. Vårt samfunn i
Norge er veldig trygt. Og det er så lett å ta trygghet og stabilitet for gitt til den plutselig blir revet bort
under føttene våre. Det lærte min besteforeldregenerasjon 9. april 1940. Og det lærte min
generasjon 12. mars 2020. Og tryggheten og stabiliteten vi som står her kjenner og er vokst opp med
står i fare fordi planetens krise ikke bare skaper ekstreme værfenomener og naturkatastrofer. Den
mater knapphet på varer og ressurser, økonomisk uro og økte priser, ekstreme miljøer, sosial uro og
krig. Den mater utrygghet, ustabilitet og ufrihet. Vi kan ikke løse disse problemene uten også å løse
planetens krise. Det er ikke lett å se disse sammenhengene, men vitenskapen kan påvise og forutse dem. Derfor ber jeg deg: Lytt til vitenskapen.

Ved fjorden undrer
mitt hjerte på
om vi forstår
hvor veien nå går.

Veien vi har valgt å gå så langt har allerede ført til lidelse og død for mennesker som bor på mer
sårbare deler av planeten vår, de som har gjort minst for å skape denne krisen. Veien vi har valgt har
allerede ført til at mange arter som ellers ville levd sine liv og hatt sin syklus på denne planeten ikke
lenger eksisterer. Jeg frykter at veien nå går mot mer lidelse, død og utryddelse. I den grad vi må
tenke over hvordan det vil treffe oss for å bli motivere til mer handling, så vet vi at det vil føre til mer
usikker matforsyning, både når det gjelder selvberging og import og mange, mange flyktninger som
vil søke trygghet og stabilitet, akkurat slik vi har det. Men jeg vil jo gjerne tro, kjære politiker og kjære
velger, at vi kan se at det er verdt å gjøre mer for å spare disse andre menneskene og artene for
lidelse i sin egen rett. Vi er velsignet fri fra lidelse, utrygghet og uro. Men jeg frykter at mine barns
frihet og friheten min – og din – er midlertidig hvis ikke mer gjøres.

For jeg skal ikke stå her og si at dere politikere ikke gjør noen ting. Men som én av kunnskapens
representanter i dag står jeg her for å advare om at tallene og prognosene sier at det ikke gjøres nok.
Det er for risikabelt å fortsette å vente, for risikabelt å gjøre bare små endringer. Når planetens
systemer ikke lenger er stabile, vet vi ikke hva som kan skje. Da holder det ikke at klima og natur er
én politisk sak på agendaen, eller én interesse som veies opp mot andre interesser. Som du egentlig
vet godt, dypt inni deg, så lever vi ikke bare på planeten vår. Vi lever i den, av den, med den. Selv om
omstillingen vil være krevende og vi vil møte motgang må vi nå tenke større tanker. Jeg lurer på hvor
veien går, og hvor stor krisen må bli før alle får en kriseforståelse lik den vi hadde de første årene av
pandemien. Slik at modige beslutninger blir tatt og alle jobber sammen med å finne gode løsninger.
Jeg vet vi vil komme dit. Men jeg lurer på hva det vil koste.

Men jeg lurer også på om vi forstår hvor veien går fordi planetens krise er ikke bare en underliggende
krise, men også kompleks krise. Alt henger sammen med alt. Vi vet noe, men langt fra alt om veien
videre. Vi vet vi må slutte å lete etter mer olje. Vi vet vi må slutte med stadig å forbruke nye ting.
Men vi vet ikke den beste måten å gjøre den omstillingen på. Hvordan vi skal ta vare på naturen og
de andre planetsystemene – og hverandre, alle sammen – i omstillingen. At krisen er kompleks betyr
at det er mange steder vi kan snuble, men også at løsningene finnes mange steder. Vi trenger bare
begynne ett sted: Der vi er. Ved vuggen, ved vuggen

Der kan jeg se det: Dette er sjansen. Vi kan bli noe bedre. For planetens krise er ikke bare en underliggende og kompleks krise. Den kan endre oss alle til noe bedre. Man kan si at menneskeheten i noen hundre år har oppført seg som et umodent barn med større frihet enn visdom, som uvitende og selvsentrert har benyttet enhver mulighet for egen vinning og dermed uforvarende også spent bein på seg selv og sin egen fremtid. Nå vet vi bedre. Nå kan vi handle på kunnskapen vår så vi i stedet kan bli vise forvaltere av jordas ressurser, innenfor dens tålerammer og i harmoni med det rundt oss, med bedre liv for oss alle. Sammen kan vi finne nye måter å leve og være på. Det skjer overalt rundt deg, allerede. Det eksperimenteres med å bruke

leire for å gjøre om ørken til dyrkbar mark og med hvordan man kan måle samfunns fremgang ikke
bare gjennom økt fortjeneste, men økt lykke. Vi har nå en unik mulighet til å bli til noe bedre, hvis vi
aksepterer at vi har en moralsk forpliktelse til å handle på det vi vet, at planetens tålegrenser må
sette rammene for alt og at vi ellers må finne veien mens vi går den. Lytt til vitenskapen! Men også til
de med nye og store tanker, til de med praktiske løsninger og til gammel visdom.
Vi kan bli noe bedre. På veien vi nå skal gå vil alle – politikere, velgere, borgere – stå ovenfor mange
små og store veikryss. Vi vil dras mellom det som vil være best for jorden vår, andre hensyn og vår
egen menneskelighet. Da ber jeg deg huske dette:

Du har bare én sjanse
til å handle.
Bare én mulighet
til å gjøre det rette. Og det er nå. Og nå. Og nå. Og nå.

Appell til Stortinget 17. februar Read More »

Demonstrasjon for en forskningsbasert klimapolitikk

Scientist Rebellion Norway og Concerned Scientists Norway inviterte kollegaer og studenter til demonstrasjon på Eidsvolls plass fredag 17. februar.
 
Formålet med demonstrasjonen var å be regjeringen om å lytte til vitenskapen vedrørende natur- og klimakrisen og innrette politikken deretter. Dette inkluderer å følge anbefalinger fra IPCC, som å stoppe videre leting etter olje- og gass på norsk sokkel.
 
Hundrevis av forskningsartikler har advart om at det haster med transformative endringer for å unngå irreversibelt naturtap og videre global oppvarming. Likevel ser vi alt for liten effekt på politikken regjeringen vår fører. Forskningen er klar. Flere publikasjoner vil ikke få oss på rett kjøl for å begrense global oppvarming og biodiversitetstap til det omfanget som kreves for å sikre at menneskeheten trygt kan fortsette å leve og utvikle seg innenfor klodens biofysiske grenser.
 
Vår leder Andreas Ytterstad ledet demonstrasjonen og vår nestleder Marianne T. S. Holter holdt appell. 
 

Demonstrasjon for en forskningsbasert klimapolitikk Read More »