Refser Statoil for dårlig eierstyring

200px-Aftenposten_logo

I dagens utgave av Aftenposten omtales den forestående generalforsamling i Statoil, i forbindelse med WWF og Greenpeaces forslag om å avslutte den kontroversielle oljesandvirksomheten i Canada.

Staten fremholder at Statoil-styret ikke kan instrueres i en slik sak. CSN-medlem Beate Sjåfjellpåpeker at det tvert i mot er god eierstyring at aksjonærene gjennom generalforsamlingen vurderer styrets arbeid, og kommer med pålegg hvis de finner grunn til det.

Les hele artikkelen her: Aftenposten 19. mai 2010, økonomidelen side 4.

Oppdatering 19. mai kl. 15.00: Adresseavisens utgave 18. mai hadde en fyldig omtale av samme sak. I denne reportasjen utdypet statssekretær Robin Kåss (OED) statens syn: Staten, som stor eier i mange norske selskap, har utviklet en politikk for ansvarsdelingen mellom selskapets styre, ledelse og aksjonærer.

Etter Kåss’ syn er statens innstilling i oljesandsaken forankret i eierskapsmeldingen, og to behandlinger av den konkrete saken i Stortinget.

Les hele artikkelen her: Staten kan kreve oljesandstopp.

Oppdatering 19. mai kl 17:35: Den berømte amerikanske klimaforskeren og Sofieprisvinneren Dr. James E. Hansen ber Stoltenberg trekke Statoil ut av tjæresand på Generalforsamlingen i dag – les hele saken hos Greenpeace.

Oppdatering 19. mai kl 20:45: Jens Stoltenberg uttaler i kveld til Aftenposten at Staten ikke vil stemme for forslaget om å trekke Statoil ut av oljesandprosjektet. Les hele saken på aftenposten.no.

Les også

Bærekraftsnasjon eller oljenasjon?

Les kronikken i NRK Ytring, hvor CSN-styremedlemmene Beate Sjåfjell og Marianne T. S. Holter kommenterer regjeringens siste bærekraftsmelding