Norske isbreer

Boken er skrevet av CS-medlem Olav Orheim, utgitt på Cappelen Damm, 2009.

Fra forlagets omtale av boken: Norske isbreer er en hyllest til våre isbreer og en reiseguide til norske breopplevelser. Verket gir også en populærvitenskapelig innføring i isbreenes verden, breenes kulturhistorie og viser hva isbreene røper om historiske klimaendringer. Her blir man invitert inn i blåisens magiske verden og opp i fugleperspektiv gjennom den prisbelønte fotografen Pål Hermansens fascinerende bilder. Norske isbreer er definitivt blant våre mest eksotiske reisemål.

Bokklubben har en mer omfattende omtale av boken – utdrag her: Forfatteren er glasiolog, og en del av boka handler naturlig nok om hva som skjer med breene når klimaet endres. Historisk sett lever vi i en uvanlig tidsperiode der i alt 9 % av jordas overflate er dekket av is som utgjør 86 % av ferskvannsressursene. Et så stort isbredekke på jorda er ikke «normalt» i et geologisk tidsperspektiv, hevder forfatteren. Store variasjoner i drivhusgasser og temperatur har vært vanlig, men de siste 10 000 årene har vært usedvanlig stabil med hensyn til temperaturen. Til nå. Hva skjer med klimaet i vår tid, og er det kun menneskeskapt? Forfatteren forsøker å gi et svar, men er ikke i tvil om at vi mennesker har påvirket temperaturen på kloden. Innenfor menneskets tidsperiode er det ingen eksempler på temperaturendringer lik dem vi opplever nå. Orheim er likevel optimist med tanke på fremtiden.

Les også

Bærekraftsnasjon eller oljenasjon?

Les kronikken i NRK Ytring, hvor CSN-styremedlemmene Beate Sjåfjell og Marianne T. S. Holter kommenterer regjeringens siste bærekraftsmelding