Lederord om høsten 2024
På høstens første styremøte tok vi noen viktige beslutninger og vi kan dermed se frem til noen viktige arrangementer fremover!
WWF (Verdens naturfond) har spurt oss om å være medarrangør for et forskerseminar om gruvedrift på havbunnen 7. november.
De spurte oss også om å være med i en bred allianse for dyphavet som lanseres 8. oktober på Salt, I Oslo. Vi har besluttet å være med i begge deler!
I år ønsker vi videre å dedikere mye av vårt arbeid til havet – inkludert vår årlige konferanse, som vi tenker å holde den 22. november. Den vil vi kalle Ut mot havet, som det heter i sangen.
Mer informasjon vil vi komme med, men under kan du allerede nå lese mer om både alliansen, forskerseminaret og vår egen årskonferanse Ut mot havet.
Mer om alliansen:
I koalisjonen av miljøorganisasjoner som jobber mot gruvedrift på havbunnen har vi blitt
enige om at vi ønsker å stifte en allianse, for å legge press på SV i forbindelse med
behandling av statsbudsjettet i november, og sette saken på dagsorden. Dette skal ikke være
en egen organisasjon, mer et slags opprop der vi bygger videre på samarbeidene fra både
Folkeaksjonen og Broen til Fremtiden. Vi tenker å lage en nettside som lister opp alle som er med. Vi vil samle fagbevegelse, fiskeriorganisasjoner, miljøbevegelsen og andre organisasjoner bak et felles mål, og å bli med i alliansen vil ikke forplikte på å legge ned mer arbeid i saken. Under er teksten vi håper folk kan samles rundt:
«Dyphavene våre er sårbare, verdifulle og uutforskede. Havet er under sterkt press, og det
er avgjørende at vi forvalter marine ressurser og naturmangfold med varsomhet.
Den norske åpningsprosessen for gruvedrift på havbunnen har vært preget av hastverk.
Miljøfaglige råd, fiskeriorganisasjonenes bekymringer og forskernes advarsler er tilsidesatt.
Vi mener regjeringen må lytte til Miljødirektoratet når de uttaler at denne prosessen mangler
faglig og rettslig grunnlag, er i strid med føre-var-prinsippet, og at regjeringen har startet i feil
ende.
Vi ber regjeringen stanse første konsesjonsrunde frem til miljøfaglig kunnskap tilsier at det er
forsvarlig.»
Kort om forskerseminaret:
Sammen med WWF ønsker vi på seminaret 7. november å sette fokus på de enorme kunnskapshullene om dyphavet, sommerens banebrytende oppdagelse om «dark oxygen», og et forskningsblikk på regjeringens åpningsprosess for gruvedrift på havbunnen. Vi åpner også for innspill fra våre medlemmer inn i den pågående planleggingen.
Litt om vår årskonferanse – Ut mot havet:
Vi ønsker som nevnt i år å knytte vår årlige konferanse til vårt samarbeid med WWF og andre i koalisjonen. Vi tenker imidlertid å gå bredere ut enn bare gruvedrift på havbunnen. For fra oppdrettsnæringen (som vi har hatt konferanse på en gang før) til oljefelt som er i rettsprosesser til havvind er det ganske klart: både mulighetene og farene i vårt lands grønne skifte samler seg nå ut mot havet.
Vi ønsker å mobilisere bred, tverrfaglig kunnskap som er relevant i forhold til alt som nå skal skje i havet, ofte langt mot nord der det ikke bor så mange folk.
På programmet planlegger vi blant annet å ta med oss læring og kunnskap alliansen for dyphavet og forskerseminaret den 7. november. Fra våre medlemmer vil vi hente både innspill/refleksjoner og faginnlegg.
Lederord om høsten 2024 Read More »